استان گیلان در شمال کشور ایران و در قسمت غربی دریای خزر همواره مورد توجه گردشگران داخلی قرار گرفته است.این استان به مرکزیت شهر رشت علاوه بر جاذبه های فرهنگی و طبیعی مورد توجه گردشگران در بخش غذایی قرار دارد که این موضوع موجب جذب گردشگران بیشتر میشود. این استان زیبا دارای بیش از 170 نوع غذای محلی می باشد و این امر باعث شد تا شهر رشت در سال 1394 به عنوان شهر خلاق غذا در یونسکو به ثبت برسد. با منشور صلح پارسیان همراه باشید تا با محبوب ترین این غذاها آشنا شویم.
1- کباب ترش:
این کباب که معمولا به همراه برنج سرو میشود از کباب های بسیار پرطرفدار بین مردم گیلان است. برای تهیه این غذا پیاز و سیر و رب انار و گردوی خرد شده را به گوشت اضافه می کنند و برای ترش تر شدن غذا از آب انار استفاده می کنند. بهترین روش برای کباب کردن این غذا آتش ذغالی است.
2- میرزا قاسمی:
میرزا قاسمی از معروفترین غذاهای استان گیلان محسوب می شود. بادمجان پخته شده یا کبابی، سیر، گوجه و تخم مرغ ترکیبات اصلی این غذا هستند. جالب است بدانید ابداع کننده این غذا فردی به نام محمد قاسم خان والی، سفیر ایران در روسیه و حاکم گیلان در دوره پادشاهی ناصر الدین شاه بود.
3- انار بیج:
انار بیج یکی دیگر از غذاهای ترش استان گیلان است که شباهت بسیاری به فسنجان دارد. این خورش با استفاده از گردو ، گوشت چرخ كرده، رب انار، آب انار، پیاز، رب گوجه فرنگی، جعفری و گشنیز تهیه می شود. در سفر خود به گیلان حتما این غذای خوشمزه را امتحان کنید.
4- سیر قلیه:
سیر قلیه یکی دیگر از خورش های گیلان می باشد که معمولا با گوشت ارک پخته می شود. ترکیب اصلی این غذا گوشت اردک یا مرغ، برگ های سیر، پیاز، لپه، ادویه و تخم مرغ می باشد. این خورش معمولا با سیر فراوان پخته می شود.
5- کال کباب:
کال کباب در واقع یک پیش غذا محسوب می شود که از بادمجان کباب شده، سیر، انار، آب انار، سبزی معطر و گردوی خرد شده تهیه میشود. سبزی مورد استفاده در این چاشنی نوعی سبزی محلی به اسم چوچاق است. این غذا را پس از آماده شدن چند ساعت در یخچال می گذارند تا مواد آن به خوبی به خورد یکدیگر بروند.
6- کویی تره:
کدو حلوایی پایه اصلی کویی تره است که از نظر ظاهری بسیار به میرزا قاسمی شباهت دارد. این غذا در واقع معجونی از گردو، رب انار، رب گوجه فرنگی، سیر، نمک، گلپر و فلفل است که در گیلان معمولا با برنج سرو می شود.
7- ترش تره:
ترش تره یکی دیگر از معروفترین غذاهای محلی گیلان محسوب می شود که با ترکیبی از انواع سبزیجات مثل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، برگ چغندر، سیر به همراه یک نوع ترشی که میتواند آب نارنج یا انار باشد درست میشود. برخی گیلانی ها داخل این خورش کمی برنج، و برخی دیگر کمی آرد می ریزند و معمولا این خورش را با برنج و همراه با ماهی دودی و یا ماهی شور میل می کنند.
8- مرغ ترش گیلانی:
مرغ، پیاز، سیر، لپه، آب نارنج، جعفری، گشنیز،نعنا، حاصل ترکیب این مواد با تخممرغی که در مرحله نهایی پخت و هنگام غلیظ شدن خورش به آن اضافه میشود، مرغ ترش گیلانیها را میسازد. احتمالا شنیدهاید که مرغ ترش گیلانی با نسخه مازندرانیاش متفاوت است و گردو ندارد.
9- واویشکا:
واویشکا در زمان نفوذ روس ها در ایران وارد فرهنگ غذایی مردم گیلان شد. واویشکا با نام جغور بغور هم شناخته می شود که می توان آن را با دل جگر مرغ، گوسفند و حتی روده و جگر سفید گوسفند هم تهیه کرد. پیاز، ادویه جات، رب، سیب زمینی و تخم مرغ از مواد تشکیل دهنده این غذا هستند.
10- باقلا قاتق:
باقلاقاتق یکی دیگر از غذاهای معروف گیلان است که حتما نام آن را شنیده اید. برای پخت باقلاقاتق از لوبیا رشتی، شوید، سیر و تخم مرغ استفاده می شود. این خورش لذیذ معمولا به همراه پلو سرو میشود.
11- شوید قرمه:
شوید قرمه بیشترین شباهت را به قرمه سبزی دارد. البته شوید قرمه در اصل همان قرمه سبزی است که برای پخت آن از شوید استفاده می شود. تفاوت دیگر شوید قرمه با قرمه سبزی، مربوط به نحوه ترش مزه کردن این خورش ها می شود. همانطور که می دانید، برای ترش کردن قرمه سبزی از لیمو عمانی استفاده می شود، ولی گیلانی ها برای ترش مزه کردن شوید قرمه از آلوچه (گوجه سبز) استفاده می کنند.
12- ماهی فویج:
برای تهیه ماهی فویج یا ماهی شکم پر ابتدا داخل شکم و بدنه ماهی را با نمک و فلفل و گلپر آغشته می کنند، سپس شکم ماهی را با گردو ساییده شده، سیر، آلو، سبزی های معطر، دانه های انار ترش، رب انار، نمک، فلفل و گلپر، پرمی کنند و برای پخته شدن در فر می گذارند. ماهی شکم پر از غذاهای پر طرفدار گیلان محسوب می شود.
برای خواندن سایر مطالب وارد مجله گردشگری منشور صلح پارسیان شوید.
جهت رزرو تور و سفر به گیلان با شماره 02162714 در تماس باشید.
جهت رزرو بلیط هواپیما کلیک کنید.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟