معرفی شهر توریستی آلاشت
آلاشت، یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران می باشد. مردم الاشت از قومیت طبری هستن و به زبان مازندرانی صحبت می کنند. آلاشت که در سال 1352 و با تاسیس شهرداری تبدیل به شهر شد در زبان محلی به معنی اشیانه عقاب می باشد و دلیل آن نیز وجود عقاب های فراوان در کوههای اطراف آلاشت می باشد. جمعیت شهر آلاشت در سرشماری سال 1395، 1193 نفر بوده است. این شهر را به خاطر ارتفاع، آسمان پاک و بدون غبار و آلودگی و وجود رصدخانه، بهشت ستاره شناسان می دانند.
آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط وزارت فرهنگ و هنر بهدلیل داشتن شاخصههای معماری بومی و ارزشمند در فهرست آثار ملی کشور با عنوان «محله قدیمی آلاشت» به شماره ۸۶۷ به ثبت رسیده است. این شهر بهعنوان یکی از شهرهای تاریخی ایران شناخته میشود، زیرا رضا شاه پهلوی در آلاشت به دنیا آمده است. شهر آلاشت دارای پوشش گیاهی متراکم و متشکل از درختان گیلاس، سیاه ریشه، گردو و فندق، تلکا، زالزالک، ازگیل، زرشت، ترنج، سف، ممرز، مرس، موزی، صنوبر، سرو، کاج، سیتی، آلوچه، آلو سیب، گلابی، آلبالو، شاه توت، زرد آلو، هلو و غیره است.
آلاشت هم مانند هر شهر دیگری غذاهای محلی خاص خود را دارد. سبزی پلو با گردو یکی از این غذاها می باشد. دیس کباب که شامل بره کاملی با آلو و مغز گردو به صورت شکم پر تهیه میشود. کئی پلا یکی دیگر از غذاهای محلی آلاشت می باشد. این غذا شامل کدو حلوایی ریز سرخ کرده که به همراه شکر و با برنج طبخ میشود و در کنار آن نیمرو و ماست سرو میکنند. شیش انداز از دیگر غذاهای محلی آلاشت می باشد که شبیه فسنجان است اما با رب ازگیل، دانه انار و تخم مرغ درست می شود.
آلاشت به غیر از طبیعت زیبا و جذابی که عامل اصلی جذب گردشگر در این منطقه است دیدنی ها و جاذبه های دیگری نیز دارد. موزه مردم شناسی الاشت یکی از این جاذبه ها می باشد. این موزه که خانه پدری رضاشاه پهلوی بود با قدمت ۲۰۰ ساله در دهه ۸۰ از کتابخانه به موزه مردمشناسی تغییر کاربری شد و بازدید از آن برای عموم آزاد شد. در موزه مردمشناسی آلاشت، اشیا و آثار مرتبط با زندگی روزمره مردم شهر مانند انواع ابزارهای ریسندگی، ظرفهای فلزی و چوبی، چراغهای نفتی و گردسوز، داس و تبر و ترازو و چرتکه به نمایش گذاشته شدهاند و علاقهمندان میتوانند برای آشنایی بیشتر با فرهنگ مردم منطقه از این موزه دیدن کنند.
رصد خانه آلاشت یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این شهر می باشد .رصدخانه آلاشت که با نام رصدخانه آیتالله صالحی مازندرانی نیز شناخته میشود توسط شهرداری آلاشت در سال ۱۳۸۵ و با کمک دو شرکت اصفهانی و شیرازی ساخته شده است.این مجموعه حرفهای در ارتفاع ۱,۸۱۵ متری از سطح دریا تنها رصدخانه استانهای شمالی کشور و مرتفعترین رصدخانه ایران به شمار میآید. در این رصدخانه یک تلسکوپ ۱۴ اینچی LX۲۰۰R زیر گنبدی به قطر چهار متر نصب شده است و از دیگر امکانات آن میتوان به آسماننما، ترازوی نجومی، مجموعه کامل نرمافزارها، کتب و عکس و پوسترهای اخترشناسی، اتاق رایانه و سالن همایش اشاره کرد.
از دیگر جاذبه های گردشگری آلاشت می توان به محوطه تاریخی آلاشت اشاره کرد. در این محوطه بناهای خشتی به جامانده از دوران قاجار و موزه معروف این شهر به چشم میخورد. همچنین این بناهای خشتی جزو فهرست آثار ملی ایران هم محسوب میشوند. معبد دختر پاک یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این شهر می باشد. این معبد جایی است که تنها خانمها حق ورود به آن را دارند. اهالی آلاشت بر این باورند که اگر مردی وارد این مکان شود، مار او را نیش میزند. گفته میشود که دو خواهر در زمان ساسانیان مقام دینی بالایی داشتهاند که پس از مرگ یکی از آنها در اینجا دفن میشود و برخی این بنا را بقایای معبد آناهیتا میدانند که نزد مردم قداست خاصی داشته است.
مطالب مرتبط:
برای خواندن سایر مطالب وارد مجله گردشگری منشور صلح پارسیان.
جهت رزرو تور و سفر با شماره 02162714 در تماس باشید.
شما به این مطلب چه امتیازی میدهید؟